Новини

Інноваційний спосіб підвищити ефективність сонячних панелей

An innovative way to improve the efficiency of solar panels

Перспективи розвитку сонячної енергії

Учені в усьому світі шукають способи підвищити ефективність сонячних батарей. Прогнозують, що до 2040 року обсяг вкладень в сонячні електростанції складе три чверті від загального обсягу світових вкладень в електроенергетику.

Дослідники з університету штату Пенсільванія розробили технологію, яка зможе не тільки значно підвищити ефективність сонячних фотомодулів, але і спростити процес їх виготовлення.

"Отримані результати дають нам можливість розробляти найдешевші та екологічно чисті технології на основі біоперовскітових сонячних елементів. У майбутньому ми можемо істотно здешевити процес створення сонячних елементів, замінивши дорогі хімічні речовини на дешеві природні матеріали", - стверджує заступник віцепрезидента з досліджень і професор матеріалознавства лабораторії Шашанке Прія.

Перовськіт - природний мінерал, який в достатку присутній в земній корі. Створювати фотоелектричні комірки з перовськіту можна з додаванням різних матеріалів з відповідною кристалічною структурою, здатною забезпечити необхідні напівпровідникові властивості.

Инновационный способ повысить эффективность солнечных панелей

У традиційній технології виготовлення сонячних фотомодулів кремній плавиться у високотемпературної печі, нарізається ідеально рівними пластинами та згуртовується в фотоелектричні панелі. Перовськіт набагато м'якше кремнію, його можна наносити на гнучкі плівки як чорнило і кріпити на будь-яку поверхню.

Недолік перовскітних фотоелементів - це нестабільність і висока швидкість деградації. За півріччя роботи такі панелі втрачають близько 50% своїх характеристик.

За даними різних досліджень ККД сонячних батарей виготовлених на основі перовськіту становить від 22 до 31%. Дослідники виявили, що якщо до сонячних елементів додати білок бактеріородопсину, то ефективність підвищиться на 14-17%

"Ми використовуємо цей механізм, щоб спробувати створити біотехнологію, яка зможе перевершити за функціональністю неорганічні або органічні сполуки" - сказав представник групи дослідників Субхабрата Дас.

Вчені використовують механізм перенесення енергії, який лежить в основі фотосинтезу. Вчені стверджують, що цей принцип можна використовувати для створення унікальної технології бездротової передачі енергії.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
An innovative way to improve the efficiency of solar panels

Новини

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering