Огляд

Автономне освітлення та електропостачання для дому

avtonomnoe-osveshenie-dlya-doma-banner
  1. Автономне освітлення та електропостачання для дому, як облаштувати власноруч?
  2. Автономне електропостачання квартири – три найбільш популярні варіанти вирішення одного завдання
  3. Чому ми рекомендуємо використовувати комплекти резервного живлення для організації автономного освітлення?
  4. Джерело безперебійного живлення для аварійного освітлення, як вибрати обладнання?
  5. Який акумулятор краще обрати для резервного живлення побутової чи офісної техніки?
  6. Чи можна самостійно підключити комплект резервного живлення?

Автономне освітлення та електропостачання для дому, як облаштувати власноруч?

На тлі аварійних та планових відключень електроенергії багато мешканців квартир, приватних будинків та дач зіткнулися з необхідністю забезпечити собі надійне автономне освітлення та електроживлення. 

Для більшості українців важливо, щоб джерело резервного живлення для квартири/будинку/офісу було не тільки ефективним на випадок тривалих відключень електроенергії, а й доступним за ціною.

Як облаштувати якісну систему автономного освітлення для будинку за невеликі гроші, поговоримо зі спеціалістами технічного департаменту компанії LogicPower.

Крім автономного освітлення, система резервного живлення може забезпечувати енергією холодильник, комп'ютери, роутери, мобільні гаджети та інші електроприлади.

Автономне електропостачання квартири – три найбільш популярні варіанти вирішення одного завдання

Avtonomnoe elektrosnabzhenie kvartiry

  1. Генератор. Бензинові, дизельні або газові генератори забезпечують високу потужність та тривалу автономну роботу. Недоліки – залежність від палива, шум, складність в обслуговуванні та висока вартість.

  2. Набір джерела безперебійного живлення (ДБЖ) із зовнішнім акумулятором. Цей варіант працює за принципом комп'ютерного безперебійника. Коли електрика в мережі зникає, ДБЖ автоматично перемикається на роботу від акумулятора. При відновленні живлення інвертор заряджає акумулятор. Відмінністю комплекту безперебійного живлення є його здатність комбінувати у собі стабілізатор напруги та джерело резервного живлення.

  3. Сонячна електростанція забезпечує повну автономність та незалежність від загальної мережі живлення 22V. Вартість встановлення альтернативних джерел енергії висока, але, враховуючи терміни окупності (3-5 років), такий варіант може стати надійною інвестицією в енергонезалежність вашого будинку чи бізнесу. 

Чому ми рекомендуємо використовувати комплекти резервного живлення для організації автономного освітлення?

При частих та довгих відключеннях електроенергії у квартирі чи приватному будинку недоцільно використовувати генератор для резервного живлення холодильника, комп'ютера, роутера, освітлювальних приладів та іншої техніки:

  • Високий рівень шуму. Використання генератора в нічний час у будинку поруч із сусідами або навіть у квартирі може призвести до виникнення конфліктних ситуацій через шум, який він робить. 

  • Вихлопні гази. Для відведення газів використовують спеціальні гофровані металеві шланги, але їх встановлення може бути не таким простим завданням. Надійне кріплення до вихлопної труби генератора може бути проблематичним. Крім того, виведення шлангів на вулицю, особливо в міських квартирах, також може спричинити труднощі. 

  • Зберігання та поповнення запасів палива. Тримати в квартирі каністру з бензином чи соляркою – це, по-перше, небезпечно, по-друге – незручно.

Комплекти резервного живлення ДБЖ+АКБ функціонують наступним чином:

  1. Коли є світло, техніка отримує живлення із загальної мережі 220V. Джерело безперебійного живлення (інвертор) виконує функції стабілізатора напруги. Як правило, робочий діапазон вхідних напруг у ДБЖ від 14 до 280 вольтів. На виході інвертор видає 220В з відхиленнями до 10%, що дозволяє зберегти техніку в робочому стані навіть за нестабільної подачі живлення.

  2. При відключенні електроенергії система автоматично перемикається на роботу від акумулятора. Швидкість перемикання становить частки секунди, техніка не встигає вимкнутись і продовжує працювати у звичному режимі. Час автономної роботи залежить від потужності системи та ємності акумуляторної батареї.

  3. Після увімкнення світла джерело безперебійного живлення автоматично заряджає акумулятор від мережі. Техніка продовжує працювати у штатному режимі до наступного відключення електроенергії.

Джерело безперебійного живлення для аварійного освітлення, як вибрати обладнання?

Istochnik besperebojnogo pitaniya dlya avarijnogo osvesheniya

При виборі джерела безперебійного живлення (ДБЖ) для автономного електропостачання будинку слід звертати увагу на такі технічні характеристики:

  • Тип вихідного сигналу. Оптимальним вибором є ДБЖ з чистою (правильною) синусоїдою оскільки апроксимована синусоїда може некоректно працювати з деякими пристроями, такими як світлодіодні лампи та насоси опалювального котла.

  • Потужність інвертора. Важливо розрахувати загальну потужність інвертора, щоб він міг забезпечити енергією всі підключені пристрої. Рекомендовано скласти суму споживаної потужності кожного пристрою, зазначену в їх інструкціях або технічних паспортах, і помножити її на коефіцієнт запасу (від 30 до 60% залежно від типу пристроїв, що підключаються)

  • Тип акумулятора. Переважним варіантом є ДБЖ із зовнішньою акумуляторною батареєю, бо для забезпечення автономного електропостачання потрібен значний запас ємності.

  • Максимальна ємність акумулятора. Якщо ДБЖ підтримує використання зовнішніх батарей, варто звернути увагу на їхню рекомендовану ємність, оскільки чим більше ємність, тим довше система зможе забезпечувати електропостачання.

  • Напруга акумулятора. Переконайтеся, що вказана напруга батареї збігається з необхідною напругою ДБЖ. У разі потреби використання кількох батарей враховуйте їх правильне з'єднання.

Який акумулятор краще обрати для резервного живлення побутової чи офісної техніки?

Для безпечного використання комплектів резервного живлення в закритих приміщеннях необхідно вибирати герметичні акумулятори, що не обслуговуються. Конструкція таких батарей унеможливлює шкідливі випари електроліту. Герметичні акумулятори не вибухають і не загоряються.

Детальніше про герметичні акумулятори, що не обслуговуються, в комплекті з ДБЖ можна прочитати в нашій статті «Все під контролем – ДБЖ + АКБ».

Які типи герметичних акумуляторів можна підключати до джерел безперебійного живлення?

Докладніше про типи акумуляторів для ДБЖ читайте ТУТ.

Чи можна самостійно підключити комплект резервного живлення?

Mozhno li podklyuchit komplekt rezervnogo pitaniya svoimi rukami?

Комплекти резервного живлення не потребують додаткового технічного обслуговування в процесі експлуатації та оснащені функцією автоматичного перемикання режимів роботи. Щоб система забезпечення техніки безперебійним живленням працювала довго та ефективно, важливо правильно підключити обладнання:

  1. Підключіть зовнішній акумулятор до ДБЖ. Інвертор повинен бути вимкнений від мережі. Червоний провід з'єднується з клемою "+", чорний (синій) - з клемою "-".

  2. Затягніть контакти. Контакти мають бути щільно затиснуті, але з перетягнуті.

  3. Підключіть мережний кабель. Підключаємо кабель до ДБЖ і вмикаємо пристрій у мережу 220V.

  4. Перевірте показники роботи на моніторі. Якщо все зроблено правильно, на дисплеї з'явиться цифра 220 з невеликими відхиленнями. Наприклад, 218, 221 тощо.

  5. Вимкніть безперебійник від мережі. Не приєднуйте прилади – споживачі до увімкненого ДБЖ.

  6. Підключіть побутову техніку до безперебійника. Тип підключення споживачів до ДБЖ – стандартна євро-розетка, куди підключається обладнання.

  7. Увімкніть ДБЖ та запустіть обладнання, чтобы проверить, щоб перевірити, чи все працює правильно.

У статті «Довге життя для безперебійника: як правильно встановити та підключити ДБЖ?» можна прочитати практичні поради від кваліфікованого електрика, як самостійно підключити комплект резервного живлення.

Якщо у Вас є питання щодо вибору обладнання та підключення його до мережі, скористайтесь безкоштовною консультацією технічних експертів LogicPower:

Ми рекомендуємо

Читайте також:
avtonomnoe-osveshenie-dlya-doma-banner

Огляд

Автономне освітлення та електропостачання для дому

Як облаштувати якісну систему автономного освітлення для будинку за невеликі гроші?

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?