Огляд

Літієвий чи свинцево-кислотний: акумулятор для ДБЖ котлів опалення

Lithium or Lead Acid Battery for UPS Heating Boilers

Акумулятори для котлів опалення


Сучасні газові або твердопаливні котли потребують постійної подачі живлення. Тривалі відключення електрики в холодну пору року можуть спричинити заморожування системи автономного опалення, і, як наслідок, додаткові (не малі) витрати на її відновлення.

Акумуляторна батарея - важливий елемент джерел безперебійного живлення систем автономного опалення. Від акумулятора залежить тривалість роботи джерела безперебійного живлення котла опалення, в разі відключення електроенергії від загальної мережі.

Джерела безперебійного живлення для котла опалення розраховані на роботу з акумуляторами зовнішнього типу з великою місткістю. Місткість акумуляторної батареї - це величина, яка визначає кількість часу роботи акумулятора, в режимі резервного живлення.

Мінімальна рекомендована місткість АКБ для котла опалення - 60 ампер-годин або, в середньому, 7 годин автономної роботи вашого обладнання. Вважається, що оптимальна місткість акумуляторної батареї для нормальної роботи автономних систем опалення при відключенні живлення від загальної мережі - 90 ампер-годин або, в середньому, 10 годин автономної роботи. Якщо ви живете в умовах частих і тривалих відключень електроенергії, то вам необхідна АКБ місткістю 200 ампер-годин, в середньому, 22 години автономної роботи.


Важливо розуміти, що тривалість роботи котла від акумулятора залежить також від потужності устаткування і типу системи автономного опалення. Іншими словами, чим рідше включається котел, тим менше часу буде працювати АКБ.

У ДБЖ для котлів опалення використовують три типи акумуляторів:


1. З рідким електролітом (автомобільні акумулятори).  Не будемо зупинятися докладно, оскільки цей тип акумуляторних батарей заборонено до використання в побутових умовах. І не тільки через те, що дані АКБ виділяють шкідливі випаровування і потребують постійного обслуговування. Стартерні автомобільні акумулятори не переносять глибоких розрядів і не розраховані на режим: заряд-розряд-заряд, в якому працюють батареї для котла або помпи опалення. У підсумку, ви дихаєте шкідливими випарами, а ваш акумулятор виводить з ладу джерело безперебійного живлення через коротке замикання пластин.

Акумулятор з рідким електролітом (автомобільні акумулятори)

2. Свинцево-кислотні акумулятори AGM, AGM мультігель і GEL  Найбільш поширений тип АКБ, які застосовують для ДБЖ котлів опалення. Необслуговувані акумулятори в герметичному корпусі безпечні для життєдіяльності людини, їх можна використовувати та зберігати в побутових і житлових приміщеннях. ТМ LogicPower пропонує до продажу свинцево-кислотні акумулятори місткістю 65, 100, 150 і 200 ампер-годин для джерел безперебійного живлення з правильною синусоїдою, які використовують для систем автономного опалення.

Свинцево-кислотні акумулятори AGM, AGM мультігель і GEL

3. Літієві акумулятори  почали використовувати для котлів опалення та циркуляційних помп декілька років тому. Завдяки поліпшеним технічним характеристикам літій-залізо-фосфатні (LiFePO4) акумулятори набирають популярності й гідно конкурують зі свинцево-кислотними батареями на ринку джерел безперебійного живлення. Даний тип батарей цілком безпечний для навколишнього середовища, матеріали, з яких виготовляють акумулятори, придатні для подальшого перероблення.

Літієві акумулятори


Літієві чи свинцево-кислотні акумулятори - яка різниця:

Літієві чи свинцево-кислотні акумулятори

Вартість. Класичні свинцево-кислотні AGM, AGM мультігель і GEL акумулятори значно дешевше інноваційних LiFePO4.

ВартістьРесурс роботи. Ресурс свинцево-кислотного акумулятора, в залежності від типу батареї та умов експлуатації, становить від 400 до 1400 циклів, в середньому, термін експлуатації цих акумуляторів - близько 2 років. Мінімальний ресурс літій-залізо-фосфатних АКБ - 2000 циклів, така батарея прослужить, в середньому, близько 5 років.

Ресурс роботи

Можливість ремонтування. Літієвий акумулятор складається з певної кількості елементів (банок), якщо один з них, з якоїсь причини, вийде з ладу, його можна легко замінити. Свинцево-кислотні акумулятори не ремонтуються.

Можливість ремонтуванняЗарядка батареї. Акумулятори LiFePO4 не бояться великих струмів і мають відсутність «ефекту пам'яті», тобто їх можна заряджати у будь-який час, не чекаючи повної розрядки. Завдяки вбудованій BMS (Battery Management System) платі рівень заряду / розряду літієвих батарей контролюється автоматично. Крім того, швидкість зарядки літій-залізо-фосфатних АКБ на 70% вище, ніж у свинцево-кислотних.

Зарядка батареїВтрата місткості. Будь-яка акумуляторна батарея втрачає місткість в процесі експлуатації. На практиці перевірено, що літій-залізо-фосфатні акумулятори, завдяки вбудованій BMS, мають мінімальні втрати місткості, на відміну від свинцево-кислотних АКБ.


Підсумовуємо. Для джерел безперебійного живлення систем автономного опалення слід обирати свинцево-кислотні або літій-залізно-фосфатні акумулятори.


Якщо у вашому будинку електроенергію відключають рідко і ненадовго, то ви спокійно можете придбати свинцево-кислотний акумулятор місткістю 65 ампер-годин, не переплачуючи за дорожчі типи акумуляторних батарей.

Если частые и долгие отключения света являются проблемой для работы вашего котла отопления, стоит присмотреться к литиевым АКБ.
Отримайте безплатну консультацію фахівця з підбору джерел безперебійного живлення телефоном: 0(800) 309-988

Ми рекомендуємо

Читайте також:
Lithium or Lead Acid Battery for UPS Heating Boilers

Огляд

Літієвий чи свинцево-кислотний: акумулятор для ДБЖ котлів опалення

Важливий елемент джерел безперебійного живлення

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?