Стаття

Як зібрати LiFePО4 акумулятор своїми руками

Banner-Blog-Article2-(1)

Переваги літій-залізо-фосфатних АКБ

Літій-залізо-фосфатні акумулятори мають гарні експлуатаційні характеристики, швидко заряджаються та мають компактні (в порівнянні зі свинцево-кислотними) размеры. розміри. Даний тип АКБ вважається універсальним і має широкий спектр застосування: від побутових ДБЖ до автомобілебудування та альтернативної енергетики.

Літієві акумулятори состоят из определенного количества элементов (банок) и могут собираться путем их последовательного или параллельного соединения до достижения необходимого напряжения или ёмкости. Для этого необходимы – электроизоляционные материалы, кабель, коннекторы, зарядное устройство, контактная сварка.

Для складання акумулятора візьміть необхідну кількість елементів. Рекомендується обирати елементи для збірки LiFePO4 акумулятора з однієї партії. Якщо це не так - орієнтуйтеся на внутрішній опір кожної банки. У елементів, що були в експлуатації, необхідно перевірити місткість.

Обираємо схему з"єднання:

  1. Послідовне з"єднання. Напруга по осередках підсумовується, а місткість не змінюється. При даному способі з"єднання - елементи необхідно балансувати, оскільки кожен з них буде мати різний ступінь заряду.

  2. Последовательное соединение.

  3. Паралельне з"єднання передбачає підсумовування місткості при незмінному показнику напруги. Елементи акумулятора годі й балансувати.

  4. Параллельное соединение

Захист літієвих батарей від надлишкового заряду / розряду, а також від тривалих перевищень розрядного або зарядного струму здійснюється за допомогою BMS-плати (контролер заряду літієвих акумуляторів).

Типи з"єднань елементів літієвих акумуляторів:

Точечная сварка

Точкове зварювання. Для з"єднання елементів акумуляторної батареї може використовуватися точкове контактне зварювання.

Болтовое соединение

Болтове з'єднання. Найпростіший спосіб, який підходить для самостійної збірки акумуляторів, як видно з назви, елементи АКБ мають бути пристосовані для болтових з"єднань.

На перший погляд, може здатися, що процес складання літієвих акумуляторів досить простий, однак він вимагає професійної точності дій при побудові схеми, з'єднанні елементів, встановленні балансування та підключенні BMS-плати.

Крім того, під час самостійної збірки літієвих акумуляторів необхідно дотримуватися таких правил безпеки:

  1. Всі елементи необхідно оберігати від ударів, падінь, подряпин та інших механічних пошкоджень;

  2. Банки повинні бути збалансовані до однієї сотої Вольта;

  3. Болтове з'єднання повинно бути надійним із застосуванням шайби Гровера;

  4. Заборонено замикати між собою клеми з різною полярністю;

  5. Підключення BMS-плати треба робити за схемою зазначеної нижче;

    Параллельное соединение

  6. Під час роботи необхідно користуватися захисними окулярами.

Технічні фахівці ТМ LogicPower попереджають, що під час самостійної збірки літієвого акумулятора можуть бути допущені помилки, які вплинуть на зниження експлуатаційних характеристик АКБ.

Якщо ви відчуваєте, що у Вас не достатньо знань та навичок для самостійної збірки акумуляторної батареї, раціональніше не витрачати свій час і гроші на покупку необхідних складників та інструменту, а купити вже готовий акумулятор або замовити професійну збірку.

Читайте також:
Banner-Blog-Article2-(1)

Стаття

Як зібрати LiFePО4 акумулятор своїми руками

Коротка інструкція по збірці

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering