Стаття

ТОП-5 питань по догляду за сонячними електростанціями

Banner-Blog (1)

ТОП-5 питань про догляд за сонячними електростанціями

Домашні сонячні електростанції, як правило, мають досить тривалу (до 5 років) гарантію від виробника. Вони прості й зручні в експлуатації та не вимагають особливого догляду.

При цьому важливо розуміти, що принцип «встановив і забув» тут не працює. Щоб сонячна електростанція ефективно працювала і приносила своїм власникам стабільно високий дохід, необхідно періодично стежити за справним станом і чистотою обладнання.

На найбільш поширені питання про те, як правильно доглядати за сонячними батареями відповідають фахівці з монтажу та технічного обслуговування сонячних електростанцій ТМ LogicPower.

Питання №1. Яку діагностику та як часто необхідно робити для сонячних електростанцій домашнього типу?

Діагностику роботи обладнання СЕС рекомендується проводити не рідше одного разу на рік. Необхідно перевіряти такі параметри:

прочность креплений и состояние крепежных конструкций;

Міцність кріплень і стан кріпильних конструкцій;

качество заземления, исправность изоляции и целостность электроизоляционных труб;

Якість заземлення, справність ізоляції та цілісність електроізоляційних труб;

чистота оборудования.

Чистота обладнання.

Якщо Ви не можете зробити діагностику та усунення неполадок самостійно, зверніться до фахівців. Профілактика завжди коштує дешевше ремонту.

Питання №2. Чи потрібно мити сонячні панелі?

Нужно ли мыть солнечные панели?

Існує безліч різних досліджень на тему доцільності миття сонячних панелей. Їх результати радикально відрізняються один від одного. Наприклад, Каліфорнійські вчені провели аналіз показників 186 домашніх СЕС потужністю до 30 кВт, що не милися протягом 145 днів, і визначили, що ефективність панелей скоротилася менш ніж на 0,05%. А дослідження компанії Google, проведені в Маунтін-В'ю (США) показали, що генерація фотомодулів, очищених після 15-ти місячної експлуатації зросла на 12%.

Ми рекомендуємо приділяти увагу чистоті сонячних батарей і періодично їх мити, особливо, якщо фотоелементи встановлені на плоских дахах. Дощова вода не стікає з горизонтальних поверхонь, а випаровується природним шляхом, залишаючи на сонячних панелях плями та частинки пилу. Пил залишається і на сонячних батареях, розташованих під кутом, дощова вода не здатна повністю змити з них пил і частинки бруду.

Пил, бруд, дрібне листя, павутина та інші забруднення поступово забивають фотоелементи, що негативно позначається на ефективності роботи Вашої сонячної електростанції.

Питання №3. Для очищення сонячних панелей необхідно купувати спеціальні мийні засоби?

необходимо приобретать специальные моющие средства?

Як правило, для ефективного очищення сонячних батарей досить проточної води з додаванням засобу для миття автомобільного скла. Не використовуйте абразивні мийні засоби (соду, пісок, пасти, порошки для чищення та ін.), Щоб не подряпати поверхню.

У разі сильного забруднення або жирних плям, необхідно скористатися спеціальними засобами для очищення сонячних панелей. Активні речовини, які використовуються в цих мийних рідинах чудово впораються з жиром і брудом, не залишивши на поверхні фотоелементів вапняного нальоту, який може з'явитися при використанні звичайних мийних засобів.

Невеликий лайфхак: перед початком холодів, можна обробити фотомодулі засобом від запотівання автомобільних скел (продається у вигляді аерозолю в будь-якому автомагазині). Розпорошивши засіб по поверхні, і протерши її сухою м'якою ганчіркою, ви значно підвищите ефективність сонячних електростанцій в осінньо-зимовий період.

Питання №4. Чи можна змітати віником опале листя або сніг з сонячних батарей?

Ні в якому разі! Віники, металеві скребки, грубі мочалки, щітки з жорстким ворсом залишають на поверхні фотоелементів дрібні подряпини та пошкодження, які суттєво знизять ККД сонячних батарей, а з часом приведуть до їх остаточного виходу з ладу.

Для прибирання снігу або великого сухого сміття з поверхні фотомодулів необхідно використовувати щітку з м'яким ворсом.

Питання №5. Правила техніки безпеки, яких необхідно дотримуватися при очищенні сонячних батарей?

правила техники безопасности

Для дотримання правил техніки безпеки під час чистки сонячних батарей необхідно мати наступне обладнання:

  • страхувальний ремінь або канат;
  • покрівельні сходи для безпечного пересування по даху.

Робити мийку сонячних панелей необхідно в суху погоду. Не варто залазити на дах після туману і при підвищеній вологості повітря, щоб не посковзнутися на мокрій поверхні та уникнути травм.

Перед початком робіт надійно закріпіть страхувальні ремені, перевірте взуття (вона повинна бути зручною і не ковзати). Перевірте робочий інвентар, шланги, щітка з м'яким ворсом, суха м'яке ганчір'я та інші пристосування для прибирання повинні розташовуватися таким чином, щоб їх було зручно діставати, але при цьому вони не заважали вашим рухам.

Якщо у вас незручний дах або панелі розташовані дуже високо, зверніться до фахівців клінінгових компаній, які відмиють сонячні панелі з дотриманням всіх необхідних заходів безпеки.

Нехай яскраві сонячні дні приносять вам не тільки позитивні емоції, а й стабільний дохід від генерації сонячної енергії в електричну.

Читайте також:
Banner-Blog (1)

Стаття

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?