Стаття

Як вибрати АКБ для резервного живлення

banner
  1. Який тип акумуляторів краще обрати
  2. Функції акумуляторів
  3. Вимоги до технічних характеристик акумуляторних батарей
  4. Який акумулятор найкращий для використання?
  5. Функції SMART BMS в акумуляторних батареях

Який тип акумуляторів краще обрати для джерела безперебійного живлення?

Як забезпечити в будинку тепло, світло та інтернет при тривалих відключеннях електроенергії в українських містах та селищах? Кожен розв'язує проблему знеструмлення електромереж виходячи з власних можливостей та переваг.

Хтось запасається свічками, ліхтариком та павербанком.

Хтось майструє саморобні джерела безперебійного живлення.

Хтось купує генератор.

Хтось знаходить більш надійні та технологічні рішення:

надежные и технологичные решения

  • Портативні переносні зарядні станції – універсальні павербанки, здатні одночасно заряджати кілька різних пристроїв через USB, TypeS або 220V розетку.

  • Комплекти резервного живлення ДБЖ + АКБ – стаціонарні джерела безперебійного живлення, що вмикаються до домашньої мережі. У разі вимкнення електроенергії автоматично перемикають техніку в режим резервного живлення.

  • Домашні сонячні електростанції – генерують електричний струм із сонячного світла. Здатні повністю або частково забезпечувати потреби споживача електричної енергії без підключення до загальної мережі живлення.

Функції акумуляторів в ДБЖ та альтернативних джерелах живлення

Акумулятори в ДБЖ та альтернативних джерелах живлення використовуються для забезпечення надійного та безпечного електроживлення обладнання в різних ситуаціях, коли основне джерело живлення недоступне або нестабільне.

Функції акумуляторних батарей для всіх типів джерел безперебійного живлення однакові:

  • Накопичення та зберігання електроенергії – процес заряджання. Електричний струм із мережі 220 вольтів або генерований сонячними панелями накопичується в акумуляторній батареї.

  • Забезпечення резервного живлення – процес розрядження. У разі вимкнення основного джерела живлення акумулятори можуть забезпечити резервне живлення для електронного обладнання протягом певного часу (залежить від ємності АКБ).

  • Поліпшення ефективності енергоспоживання під час використання відновлюваних джерел енергії. Акумулятори дозволяють зберігати енергію, вироблену сонячною електростанцією у світлий час доби (максимальна генерація) та використовувати цю енергію для живлення споживачів уночі або в періоди низької генерації струму від фотомодулів.

Ємність акумулятора - це міра кількості електричного заряду, який може зберігатися в акумуляторі. Вона вимірюється в ампер-годинах (Ah) і показує, скільки електрики акумулятор може віддати протягом однієї години, якщо струм споживання дорівнює 1 А.

Розрахункова ємність акумуляторної батареї вказується виробником у технічних характеристиках.

Важливо розуміти, що фактична ємність акумулятора може змінюватись в залежності від умов експлуатації, температури навколишнього середовища, часу використання та зносу акумуляторної батареї.

Вимоги до технічних характеристик акумуляторних батарей, які мають підключатись до джерел безперебійного живлення:

надежные и технологичные решения

  • Тип АКБ. Існує кілька різних типів акумуляторних батарей, що використовуються в ДБЖ та СЕС: AGM, GEL, MG, LiFePO4 та ін.

  • Ємність акумулятора. Як було описано вище, ємність визначає час автономної роботи електричної техніки від АКБ. Чим більша ємність, тим довше батарея зможе забезпечувати роботу ДБЖ.

  • Напруга. Як правило, в ДБЖ використовують дванадцятивольтові акумулятори. Залежно від типу інвертора та завдань джерела безперебійного живлення можна підключати АКБ з напругою 24V або 48V.

  • Час та характеристики заряду. В умовах частих і довгих відключень електроенергії важливо, щоб акумулятор міг швидко заряджатися і був готовий до використання будь-якої миті після відключення електроживлення.

  • Потужність. Акумуляторна батарея повинна забезпечувати достатньо потужності для роботи ДБЖ у режимі резервного живлення.

  • Ресурс батареї - кількість циклів заряду та розряду до повного зносу акумулятора. Значення залежить від типу акумулятора та його умов експлуатації.

  • Екологічність та безпека використання. АКБ у комплекті з джерелами безперебійного живлення або сонячними панелями зазвичай встановлюють у житлових чи підсобних приміщеннях офісів, будинків чи квартир. Якісні акумулятори не виділяють шкідливих випарів, а також забезпечені надійним захистом від вибухів та спалахів.

Технічні характеристики акумулятора повинні повністю відповідати параметрам ДБЖ, до яких його буде підключено. Рекомендуємо купити комплект резервного живлення для дому/квартири/офісу. Це гарантія 100% сумісності обладнання, протестованого найкращими технічними фахівцями компанії LogicPower.

ВАЖЛИВО! Не під'єднуйте автомобільні акумулятори до джерел безперебійного живлення й не використовуйте саморобні пристрої резервного живлення. Це може бути небезпечним для життя та здоров'я!

Який акумулятор найкращий для використання?

Сьогодні на ринку України можна купити портативну переносну зарядну станцію з двома типами акумуляторних батарей – літій-іонні та літій-залізо-фосфатні.

У комплектах резервного живлення та сонячних електростанцій використовують герметичні акумулятори, які не потребують обслуговування - AGM, GEL, MG і LiFePO4.

У сьогоднішніх реаліях, коли через часті відключення електроенергії немає можливості швидко зарядити акумуляторну батарею до 100%, краще обрати акумулятори нового покоління LiFePO4.

Головні переваги цього акумуляторів для використання в умовах екстрених відключень електроенергії:

  • швидке заряджання батареї – 2-3 години;
  • відсутність «ефекту пам'яті», коли АКБ можна використовувати за будь-якого рівня заряду.

Інші переваги використання літій-залізо-фосфатних батарей у джерелах безперебійного живлення:

  • Термін експлуатації акумулятора до 10 років, залежно від умов використання;
  • Гарантія від виробника на 60 місяців;
  • Втрата ємності під час тривалого зберігання становить менше ніж 2% від номінальної ємності на місяць;
  • Стійкість до глибокого розряду;
  • Широкий діапазон робочих температур від -20 до +60°С;
  • Акумулятор забезпечує надійну систему керування та захисту з використанням BMS плати LiFePO4;
  • Компактні розміри та легка вага.

Рекомендуємо звернути увагу на новинку від LogicPower- акумулятори LiFePO4 SMART BMS Bluetooth

Особливість нових моделей акумуляторів – наявність інтелектуальної плати керування SMART BMS Bluetooth.

Функції SMART BMS в акумуляторних батареях LiFePO:

  • Функція подвійного захисту апаратного та програмного забезпечення для точного контролю та балансування параметрів у процесі заряджання/розряджання акумулятора;

  • Функція статичного балансу контролює автоматичне заряджання акумулятора від джерела безперебійного живлення.

  • Автоматичний підігрів забезпечує контроль комфортного температурного режиму всередині елементів акумулятора при температурі навколишнього середовища - 5℃ та нижче.

  • Два зовнішні та один внутрішній датчики температури забезпечують потрійний контроль температури.

  • Функція підключення до Bluetooth з ізольованим дозволяє контролювати параметри роботи акумулятора в режимі віддаленого доступу з мобільних пристроїв.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
banner

Стаття

Як вибрати АКБ для резервного живлення

Як забезпечити в будинку тепло, світло та інтернет при тривалих відключеннях електроенергії?

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?