Огляд

Інструкція із заряджання акумуляторних батарей

banner

Інструкція із заряджання акумуляторних батарей

Скільки годин потрібно, щоб зарядити акумулятор?

Джерела безперебійного живлення із зовнішнім акумулятором (АКБ) стають незамінним атрибутом нашого повсякденного життя. Це найбільш технологічний та ефективний спосіб забезпечити домашню/офісну техніку постійним та стабільним електроживленням.

Часті аварійні та стабілізаційні відключення світла, які ми пережили взимку 2022 – 2023 року, показали, що іноді неможливо вгадати, на який термін відключать електроенергію та скільки часу пройде між включенням та наступним відключенням.

Час роботи акумуляторної системи резервного живлення обмежено ємністю зовнішньої підключеної батареї. Навіть найємніший акумулятор рано чи пізно розрядиться. Природно, що після включення електроенергії важливо якнайшвидше зарядити АКБ.

Як підготуватися до будь-яких непередбачених ситуацій, пов'язаних зі знеструмленням електромережі, правильно розрахувавши час заряджання акумулятора, розповідають експерти з команди LogicPower.

Технічні характеристики, які впливають на час заряджання акумуляторів

  • Технологія виготовлення (тип) акумулятора.

У комплектах резервного живлення використовують наступні типи акумуляторів, що не обслуговуються:

типы необслуживаемых аккумуляторов

  1. свинцево-кислотні (AGM та MG);

  2. гелеві (GEL);

  3. літій-залізо-фосфатні (LiFePo4) акумулятори.

Кожен тип АКБ відрізняється своїми технічними характеристиками, різними способами заряджання, ємністю та часом заряду.

Наприклад, час до повної зарядки у LiFePo4 набагато менше, ніж у свинцево-кислотних та гелевих батарей.

  • Максимальний рекомендований струм заряду акумулятора.

Кожен виробник акумуляторів вказує в технічній документації оптимальні параметри струму заряду для цієї моделі АКБ.

В інструкції з експлуатації вказано максимальну силу струму, рекомендовану для заряджання без пошкодження акумулятора. Перевищення номінального значення тягне за собою перегрів та швидку деградацію акумулятора.

  • Струм заряду джерела безперебійного живлення.

Джерело безперебійного живлення має забезпечувати максимальний струм заряду, необхідний підключеному зовнішньому акумулятору.

В іншому випадку в системі резервного живлення можуть виникнути проблеми з акумуляторами. Отже, перед тим як купити ДБЖ з акумулятором, перевірте сумісність обладнання.

Які параметри якісної зарядки акумуляторів AGM, MG та GEL?

параметры качественной зарядки аккумуляторов

  1. Рекомендований струм заряду. Рекомендований струм заряду для свинцево-кислотних акумуляторів дорівнює 1/10 ємності. Отже, батарею ємністю 100 Ампер/год необхідно заряджати струмом 10А.

  2. Час заряду. Якщо свинцево-кислотний акумулятор повністю розрядився, то при використанні рекомендованого струму заряду час до повної зарядки складе 10 – 11 годин (залежить від технічних характеристик акумулятора та точності струму заряду).

Як заряджати літій-залізо-фосфатні акумулятори (LiFePo4) від ДБЖ?

Рекомендований струм для заряду літієвих акумуляторів може бути встановлений на вищому рівні, порівняно зі свинцево-кислотними акумуляторами. Зазвичай рекомендується заряджати літієвий акумулятор струмом, що дорівнює приблизно половині його ємності. Наприклад, акумулятор ємністю 100 Ампер/год може бути заряджений струмом 50 А, за умови, що вбудована керуюча плата (BMS) підтримує такий струм заряду. Це дозволяє значно скоротити час заряду літієвих акумуляторів.

Скорочення часу заряду є перевагою при використанні вищого струму заряду. Заряджання акумулятора ємністю 100 Ампер/год струмом 50 А займе всього 2 години.

Максимально допустимий струм заряду для літієвих акумуляторів зазвичай вказаний на корпусі акумулятора або в його технічних характеристиках. Важливо суворо дотримуватись цієї межі, щоб не завдати шкоди акумулятору й забезпечити його безпечне використання.

Акумулятори літієві добре переносять часткові зарядки. Наприклад, без проблем можна заряджати з рівня заряду 20% до 80%, не викликаючи пошкоджень акумулятора. Це може бути корисним, якщо необхідно швидко відновити заряд акумулятора до певного рівня, не вдаючись до повної зарядки.

Як вибрати ДБЖ з функцією заряджання зовнішнього акумулятора?

ИБП с функцией зарядки внешнего аккумулятора

У більшостіджерел безперебійного живлення (ДБЖ) (ДБЖ) функція вибору зарядного струму відсутня або обмежується двома фіксованими значеннями, які можна перемикати кнопкою. Наприклад, для свинцево-кислотних акумуляторів можуть бути доступні два варіанти: 10А та 15А. Якщо розглядати використання літієвих акумуляторів, то можливі ширші варіанти, починаючи з 20 Ампер/год і вище.

Серія джерел безперебійного живлення LPE від компанії LogicPower відрізняється наявністю функції налаштування параметрів заряджання. Ці параметри включають напругу повного розряду, напругу повного заряду і струм заряду, що дозволяє користувачам адаптувати ДБЖ під конкретні вимоги акумулятора.

Наприклад, модель LPE-B-PSW-1500VA+ (1000Вт)* 1-40A дозволяє налаштовувати струм заряду в діапазоні від 1 до 10 Ампер з кроком в 1 Ампер і від 10 до 40 Ампер з кроком в 5 Ампер. Такі установки дозволяють використовувати цей ДБЖ з різними типами акумуляторів. Високий струм заряду до 40А, особливо у разі використання літієвих акумуляторів, дозволяє значно скоротити час заряду. Наприклад, для літієвого акумулятора ємністю 100 Ампер/год заряду складе приблизно 2,5 години.

Використання ДБЖ з можливістю налаштування параметрів заряджання надає користувачам гнучкість в оптимізації безперебійного живлення під конкретні потреби та типи акумуляторів, що підвищує ефективність та надійність системи.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
banner

Огляд

Інструкція із заряджання акумуляторних батарей

Як правильно розрахувати час заряджання акумулятора?

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?