Новини

Новини зі світу технологій

news from the world of technology

Неймовірні наукові відкриття та технологічні розробки

Команда LogicPower уважно стежить за науковими й технологічними досягненнями, щоб забезпечувати Вас сучасним та якісним обладнанням.

Ми вважаємо, що завдяки розвитку технологій відкриваються неймовірні можливості альтернативної енергетики для розв'язання екологічних проблем на планеті Земля.

У всьому світі відбуваються неймовірні наукові відкриття та технологічні розробки. І Україна не виняток. У цій статті ми познайомимо вас з найцікавішими, на наш погляд, роботами українських вчених у галузі екології та енергетики.

1. Українські вчені розробили безпілотний літальний апарат для діагностики електрообладнання.

Прилади контролю, розташовані на безпілотнику будуть контролювати електромагнітне поле від ліній електропередач, та здійснювати діагностику звукових шумів.

У процесі створення та тестування безпілотника був отриманий метод визначення точного місця аварій на лініях електропередач. На базі розроблених математичних моделей та отриманих аналітичних виразів створено програмно-апаратний комплекс ідентифікації та контролю поточних параметрів кожного з режимів електричної мережі.

Енергоефективність електромереж в Україні істотно залежить від оперативної передачі інформації про розподіл величин напружень уздовж ліній електропередач (ЛЕП) і погодних умов.

«Використання безпілотників для контролю і фіксації цих параметрів по довжині ЛЕП дозволяє знизити втрати при передачі електроенергії шляхом регулювання напруги окремих ділянок електричних мереж. Наявність таких даних, отриманих у режимі реального часу, дозволяє істотно підвищити точність прогнозування режиму їх роботи й поліпшити диспетчерське управління енергосистемою в цілому при розрахунках режимів мереж », - пояснюють розробники

Результати наукових досліджень вже використовуються енергокомпаніями України, зокрема, АК «Харківобленерго».

2. Винахідник з Миколаєва першим в Україні створив «сонячну» дахівку

Сонячною черепицею обладнали сільську амбулаторію в Харківській області. Унікальна фотоелектрична черепиця недавно отримала визнання та нагороду від UNIDO - установи Організації Об'єднаних Націй (ООН) з промислового розвитку.

Павло Річка цікавився пошуком альтернативних джерел енергії з дитинства. Першою його розробкою в області сонячної енергетики став «сонячний» зарядний пристрій для мобільного телефону.

Аналізуючи, як розвиваються сучасні технології виробництва сонячних модулів, Павло зробив певні висновки. Наприклад, що елементи сонячних панелей можна інтегрувати у покрівельні матеріали.

Вийшло два в одному, коли черепиця одночасно виконує роль даху та джерела енергії.

3. Вінницькі вчені розробляють робота на сонячних панелях для збору ягід

Українські вчені працюють над створенням робота для збору ягід. В рамках проєкту Soil Bot планується створити механізм для автономної роботи у полі.

На сезонну роботу по збору ягід залучають, як правило, некваліфікованих робітників. Через це страждає якість робіт. При створенні моделі Soil Bot використовуються технології комп'ютерного зору та штучного інтелекту. Це забезпечить точність виконання операцій, ідентифікацію та визначення стиглості плодів.

Ходова частина робота - це платформа на колісному ходу з живленням від сонячних панелей. На платформі будуть встановлюватися змінні маніпулятори й пристосування для роботи з різними видами ягід, камери зі штучним інтелектом і сонячні панелі. Команда зробила робочу модель та успішно протестувала алгоритми автопілота. Планується, що MVP версія буде готова до кінця 2021 року. Наступним етапом стане залучення інвесторів для серійного виробництва.

4. Український стартап з виготовлення паперу з опалого листя став призером на конкурсі в Данії

Житель Закарпаття Валентин Фречка з технологією виготовлення паперу з листя посів друге місце на University Startup World Cup 2019 у Данії.

Стартап Український RE-leaf PAPER, в секції «Environmental», увійшов до трійки переможців.

«Ми пройшли бар'єр між наукою і бізнесом. Нам вдалося вистояти та почати імплементацію нашого проєкту в життя. Сьогодні ми заявили про це на світовій арені стартапів, а вже завтра наша технологія дозволить врятувати світ », - розповів Валентин Фречка.

5. Черкаські школярі створили модель водоочисної станції з пластикових кришок

Школярі з міста Черкаси Марія Новикова та Микита Товстоп'ят перемогли у всеукраїнському конкурсі «Еко-Україна». На національному етапі відбору на міжнародний конкурс ISEF юні винахідники представили модель водоочисної станції з перероблених пластикових кришок.

Марія Новикова розповіла, що ідея з'явилася досить несподівано - у школярів просто не вистачало деталей для створення моделі, тому вони вирішили зробити їх з перероблених поліетиленових кришок від пляшок. З'ясувалося, що це сміття може легко замінювати носії дорогі біоплівки китайських виробників.

Микита пояснив, що вже на початку 2019 року модель була готова, проте школярі її постійно модернізують.

Розробники економічно обґрунтували доцільність використання і установки саме тієї моделі станції. Вони регулярно проводять дослідження в умовах лабораторії. Результати дослідників показують відмінну динаміку.

Школярі планують ввести можливість управління станцією через мобільний додаток або комп'ютерну програму.

Після перемоги на конкурсі школярам надали рекомендацію на участь в олімпіаді геніїв в США.

Які наукові відкриття зацікавили Вас? Діліться з нами у соціальних мережах:

FacebookInstagramYoutube

Читайте також:
news from the world of technology

Новини

Новини зі світу технологій

ТОП5 розробок українських вчених в галузі екології та енергетики

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?