Новини

Чи настане у світі епоха зеленої енергетики?

09 02oblozhka

Чи настане у світі епоха зеленої енергетики?

Відновлювані джерела енергії швидко розвивалися, але глобальна енергетична криза підштовхнула їх до надзвичайної нової фази ще швидшого зростання, оскільки країни прагнуть отримати вигоду з переваг енергетичної безпеки

Фатіх Бірол, виконавчий директор МЕА

Міжнародна енергетична агенція (МЕА) прогнозує, що протягом найближчих 5 років генерація електроенергії з альтернативних джерел значно зросте.

Прогнозується, що 90% глобального зростання виробництва електроенергії припаде на ВДЕ (відновлювані джерела енергії), що зробить їх найбільшим джерелом генерації вже до початку 2025 року.

Чим альтернативні джерела енергії відрізняються від традиційних?

альтернативні джерела енергії

До традиційних джерел енергії відносять викопні ресурси (вуглеводні):

  • Нафта
  • Газ
  • Вугілля

Альтернативні джерела енергії - це:

  • Сонячна енергія
  • Енергія води
  • Вітрові електростанції
  • Біоенергетика
  • Енергія повітря та ін.

Головне, чим вони відрізняються один від одного  – здатність відновлюватися в природі.

Вуглеводні видобуваються з надр землі – їх ресурс вичерпується мірою збільшення видобутку (зростанням потреби людства в енергії).

Альтернативні або відновлювані джерела нескінченні й, за наявності спеціального обладнання, доступні для генерації енергії як у промислових, так і в побутових масштабах.

Війна та мир: коротко про етапи розвитку енергетики

Наприкінці ΧVΙΙΙ століття у світі стартує промислова революція. Винахід парового двигуна дозволив удосконалити верстати та виробниче обладнання. Масово почали відкриватися фабрики та заводи, які виготовляють продукцію у промислових масштабах.

Світ потребував джерел енергії. Основним ресурсом для вироблення енергії стало вугілля.

Наприкінці ΧΙΧ – на початку ΧΧ століття з'явилися двигуни внутрішнього згоряння, електричне освітлення та інші винаходи, які сприяли стрімкому розвитку технологій.

Перша світова війна сприяла переходу людства з вугілля нафту, бо нові засоби ведення війни (танки, літаки, автомобілі тощо) вимагали дедалі більше енергоресурсів.

Друга світова війна підштовхнула світ переходу на атомну енергетику. Було створено смертоносну ядерну зброю. Але є й хороші новини – людству вистачило мудрості використовувати ядерну енергію в мирних цілях.

Першою причиною наукових розробок, пов'язаних із генерацією енергії від альтернативних джерел, стала загроза екологічної катастрофи. Крім того, викопні ресурси виснажуються, а зростання потреб населення планети Земля в енергії постійно зростає.

Війна в Україні показала світові, що викопне паливо може стати предметом шантажу, а збільшення його використання веде до нестабільності та енергетичної кризи.

Перехід на відновлювані джерела енергії – є запорукою миру, стабільності та екологічної безпеки.

Найкращі альтернативні системи опалення та електропостачання: чи можна використовувати ВДЕ в домашніх умовах?

системи опалення та електропостачання

Мала генерація енергії від альтернативних джерел – це чудовий спосіб отримати автономію від громіздких, неефективних та складних у ремонтуванні традиційних ліній тепло та електропостачання.

ТОР3 популярних в Україні альтернативних джерел тепла та світла:

  1. Сонячні електростанції домашнього типу потужністю до 30 кВт. Сонце - доступне кожному джерело електроенергії не тільки для будинку, але і для невеликих виробництв та інших об'єктів малого та середнього бізнесу. Сьогодні в Україні можна придбати сонячні електростанції наступних типів:

  • Автономна СЕС – повністю забезпечує потреби споживача електроенергії. Вдень – електрика подається від сонячних панелей, вночі – від акумуляторних батарей.

  • СЕС для компенсації. Вдень – живлення споживачів від фотомодулів, уночі – з мережі 220V.

  • Гібридна СЕС. Працює подібно до СЕС для компенсації плюс забезпечує резервне живлення споживачів від акумуляторів, у випадках відключення електроенергії із загальної мережі.

  • Сонячний колектор використовують для опалення та нагрівання води. Використання колекторних систем дозволяє власнику економити на рік до 50% витрат на газ та електроенергію.

  1. Вітрогенератор використовують на об'єктах, де є постійні проблеми з подачею електроенергії із загальної мережі. Важливо розуміти, що для нормальної роботи вітрового генератора швидкість вітру в регіоні не повинна бути нижчою за 4 м/с (гірські, степові та прибережні райони). Крім цього, потрібно враховувати близькість високих дерев або інших об'єктів, що створюють вітрову тінь, а також необхідність постійного технічного обслуговування обладнання.

  2. Тепловий насос – відносно нова та дуже ефективна система опалення та кондиціювання, яка працює за циклічною схемою. Вентилятор всмоктує повітря з атмосфери, система нагріває повітря, передаючи тепло воді, яка циркулює в батареях опалення, далі охолоджене повітря повертається у навколишнє середовище та процес повторюється. Основна перевага теплових насосів – простота використання та монтажу.

Що думають пересічні українці про перехід на альтернативні (відновлювані) джерела енергії?

Громадська організація «Екодія» у вересні 2022 року провела серед українців  соціологічне дослідження.

84% респондентів позитивно ставляться до об'єктів малої генерації енергії від джерел, що відновлюються. 2% висловили різко негативне ставлення до встановлення альтернативних СЕС у себе вдома.

На думку учасників дослідження, встановлення домашньої електростанції дозволить:

  • зробити власне енергопостачання надійнішим (92%)
  • знизити платіжки за електроенергію (89%)
  • посилити енергонезалежність держави завдяки розвитку малої генерації – (86%)
  •   посилити енергонезалежність громади завдяки розвитку малої генерації (86%).

Бажаєте отримати безплатну консультацію фахівців LP, як забезпечити автономне чи безперебійне живлення для дому/квартири/офісу?

Телефонуйте - 0800 218 654

Ми рекомендуємо

Читайте також:
09 02oblozhka

Новини

Чи настане у світі епоха зеленої енергетики?

Міжнародна енергетична агенція (МЕА) прогнозує, що протягом найближчих 5 років генерація електроенергії з альтернативних джерел значно зросте.

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?