Стаття

Використання ДБЖ без акумулятора

1 копия

Чи можна використовувати джерело безперебійного живлення без акумулятора?

Джерела безперебійного живлення (ДБЖ) – обладнання, без якого не обійдеться, якщо необхідно забезпечити стабільну та безперебійну роботу електрообладнання у житлових та офісних приміщеннях.

Головна відмінність ДБЖ від інших засобів захисту від нестабільного електроживлення полягає у можливості забезпечення автономної роботи споживача шляхом використання одного або кількох акумуляторів. Для цих цілей використовують герметичні акумуляторні батареї, що не обслуговуються:

– електроліт, абсорбований у скловолокні;

– електроліт має в'язку (гелеподібну) структуру;

При цьому не обов'язково, щоб акумулятор був вмонтований у корпус джерела безперебійного живлення. На ринку України можна купити ДБЖ для дому чи офісу з можливістю підключення зовнішньої батареї.

Чи можна використовувати безперебійник без акумулятора, і чи  має це практичний сенс? Розбираємось разом із фахівцями технічного департаменту компанії LogicPower.

Можливість роботи джерела безперебійного живлення без акумулятора

Можливість роботи джерела безперебійного живлення без акумулятора

Теорія та практика

Розглянемо принцип роботи комплекту резервного живлення (ДБЖ із зовнішнім акумулятором):

       
  • У разі вимкнення електроенергії обладнання автоматично перемикається в автономний режим роботи. Функція ДБЖ – перетворення постійного струму (12V), накопиченого в акумуляторі, на джерело живлення побутових електроприладів (220V).
  •    
  • Після відновлення подачі електроенергії із загальної мережі, джерело безперебійного живлення перемикається у звичайний режим. Функції ДБЖ – заряджання акумуляторів, а також захист споживачів від різких стрибків напруги в мережі.

У конструкції джерела безперебійного живлення з правильною синусоїдою або   Smart ДБЖ online вбудовану функцію стабілізації напруги. Тобто, теоретично, ДБЖ може працювати без підключення до нього акумуляторної батареї.

А що відбувається на практиці?

Реальність, як завжди, більш прозаїчна, ніж теорія. Як тільки ви відключите зовнішній акумулятор, або виймете вбудований (для ремонту або заміни) і увімкніть ДБЖ, запуститься самодіагностика. Ця функція перевірки стану акумулятора є у кожному сучасному джерелі безперебійного живлення. У результаті автоматика розпізнає відсутність батареї, як несправність і зупинить запуск безперебійника.

Не сумніваємося, що доморощені електрики вигадали безліч методів обходу системи та не рекомендуємо цими методами користуватися. Це може бути небезпечно. Крім того, кустарні способи запуску ДБЖ без акумулятора негативно позначаються на стабільності та якості роботи пристрою.

Чи є сенс експлуатувати джерело безперебійного живлення без підключення акумулятора?

Конструкція джерел безперебійного живлення передбачає наявність акумулятора як основного елемента, оскільки головна функція ДБЖ - забезпечення можливості підтримувати електроживлення у разі відключення основного джерела. Без акумулятора функціональність безперебійника буде обмежено. Якщо використовувати ДБЖ без акумулятора, ключові компоненти, такі як інвертор, зарядний пристрій та система керування, не будуть задіяні.

Теоретично робота джерела безперебійного живлення без акумуляторів може мати сенс при використанні лінійно-інтерактивних та інших ДБЖ з функцією покращення якості електричного сигналу.

На практиці ефективніше використовувати інші засоби захисту, такі як стабілізатори напруги. Якщо у вас немає потреби в джерелі резервного живлення, для стабілізації напруги в мережі рекомендуємо купити якісний стабілізатор, з високою точністю напруги на виході та широким діапазоном вихідної напруги.

Таким чином, використання ДБЖ без акумуляторів не має сенсу через наявність більш ефективних та спеціалізованих засобів захисту.

Ми рекомендуємо

Акція
Акумулятор AGM LPM 12V - 9 Ah
Акція
Акумулятор AGM LPM 12V - 7 Ah
Акція
Акумулятор AGM LPM 12V - 12 Ah

Акумулятор AGM LPM 12V - 12 Ah

Код: 6550

1 240 ₴

1 039 ₴

Акція
Акумулятор AGM LPM 12V - 7.2 Ah
Читайте також:
1 копия

Стаття

Використання ДБЖ без акумулятора

Чи може взагалі безперебійник працювати без батарей і чи є у цьому практичне значення?

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?