Рус
Укр

Стаття

Сучасні технології виробництва сонячних панелей: тренди 2024 року

7

Сучасні технології виробництва сонячних панелей: тренди 2024 року

На тлі енергетичної кризи та глобальних зусиль зі зниження вуглецевого сліду перехід на поновлювані джерела енергії стає стратегічним завданням для всього цивілізованого світу.

Новітні розробки в галузі виготовлення сонячних панелей спрямовані на збільшення ефективності, зниження витрат і поліпшення екологічних характеристик фотомодулів.

Технічні експерти LogicPower розповідають про новітні технології, які формують майбутнє сонячної енергетики в 2024 році

Сонячні панелі монокристалічні та полікристалічні, у чому різниця?

Сонячні панелі монокристалічні та полікристалічні, у чому різниця?

Ці технології виробництва відрізняються технічними характеристиками, ефективністю і вартістю сонячних батарей.

Розуміння відмінностей між монокристалічними й полікристалічними панелями допомагає зробити правильний вибір під час планування сонячної електростанції для дому та бізнесу.

Монокристалічні сонячні панелі виготовляються з одного кристала кремнію. Процес виробництва включає витягування монокристала з розплавленого кремнію, що робить такі панелі дорожчими у виробництві.

Особливості:

  • Висока ефективність. Електрони в монокристалі переміщаються більш вільно, отже, сонячні панелі монокристал мають високий ККД порівняно з полікристалічними модулями.
  • Компактні розміри. Завдяки високій ефективності сонячна панель монокристалічна вимагає менше простору для виробництва певної кількості енергії порівняно з полікристалічною батареєю.
  • Хороша продуктивність при низькому освітленні. Монокристалічні фотомодулі ефективно працюють в умовах часткового затінення.

Полікристалічні сонячні панелі виробляються з безлічі кристалів кремнію. Технологію побудовано на процесі плавлення кремнію. Розплавлену масу заливають у спеціальні форми, де він твердне і набуває полікристалічної структури.

Особливості:

  • Низька вартість. Купити полікристалічні сонячні панелі можна дешевше, ніж монокристалічний аналог, оскільки полікристал менш витратний у виробництві.
  • Невисокий ККД. Це пов'язано з тим, що межі між кристалами створюють опір для руху електронів.
  • Зерниста структура і сині відтінки роблять зовнішній вигляд полікристалічного модуля менш естетичним.

Рішення купити в Україні монокристалічну або полікристалічну сонячну батарею залежить від декількох чинників, наприклад, ціна, доступний простір і вимоги об'єкта до обсягів продуктивності електроенергії.

Монокристалічні панелі підходять для тих, хто готовий інвестувати у високу ефективність сонячної електростанції.

Полікристалічні панелі - хороший вибір для тих, хто шукає економічне рішення з прийнятною продуктивністю.

Двосторонні монокристалічні сонячні батареї Bi-facial

Двосторонні монокристалічні сонячні батареї двосторонні Bi-facial

З розвитком технологій сонячної енергетики з'являються нові рішення, спрямовані на максимальну ефективність використання сонячного світла. Двосторонні монокристалічні панелі Bi-facial мають вищу продуктивність порівняно з іншими типами сонячних модулів.

Принцип роботи фотомодулів Bi-facial

Принцип роботи фотомодулів Bi-facial

Двосторонні сонячні панелі Bi-facial виготовлені з монокристалічного кремнію, можуть вловлювати сонячне світло з обох сторін. Фронтальна сторона поглинає пряме сонячне світло, а задня переробляє в електроенергію випромінювання, відбиті від землі або навколишніх об'єктів.

Прозорі сонячні батареї: переваги Bi-facial:

  • Високий ККД (понад 30%). Здатність вловлювати відбите світло дає змогу Bi-facial панелям генерувати більше енергії порівняно з традиційними односторонніми панелями.
  • Ефективність в умовах часткового затінення. Bi-facial панелі продовжують генерувати енергію навіть за часткового затінення, що збільшує їхню продуктивність у туманну або похмуру погоду.
  • Довговічність і надійність. Прозорі сонячні елементи прості та надійні в експлуатації. Сонячні батареї цього типу стійкі до екстремальних погодних умов і мають довгий термін служби.

В умовах блекауту двосторонні монокристалічні панелі стають надійним джерелом електропостачання. Їхня здатність генерувати більше енергії за обмеженого освітлення забезпечує стабільну подачу електроживлення для побутового та промислового обладнання.

Встановлення Bi-facial панелей забезпечить вам стабільне енергопостачання в найбільш непередбачуваних умовах.

Що таке технологія N-type?

Що таке технологія N-type?

Технологія N-type (від англ. "Negative-type") базується на використанні кремнієвих пластин з негативним типом провідності, тоді як у традиційних P-type панелях використовують позитивні носії заряду.

У процесі виробництва сонячних батарей за технологією N-type в кремнієві пластини додають фосфор. У результаті виходять потужні сонячні елементи з високою стійкістю до зовнішніх факторів.

Монокристалічні N-type панелі менш схильні до деградації під впливом світла і температури. Традиційні P-type панелі з часом втрачають ефективність через ефект світлової індукованої деградації (LID). N-type панелі менш схильні до цього ефекту, що забезпечує їхній більш тривалий термін служби та стабільну продуктивність.

Фотомодулі з технологією N-type мають низький температурний коефіцієнт, що означає, що їхня продуктивність не знижується під час підвищення температури. Це важливо для підтримки високої генерації СЕС в умовах аномальної спеки.

Сонячні батареї N-type панелі найкращий вибір для використання в умовах міського середовища і на дахах будівель.

Сонячні батареї Half-Cell, що це за технологія?

Сонячні батареї Half-Cell, що це за технологія?

У сонячних панелях Half-Cell традиційні кремнієві сонячні модулі, які зазвичай мають квадратну або прямокутну форму, розділені навпіл.

Поділ фотомодулів на дві половини дає змогу знизити внутрішній опір і скоротити втрати потужності. У традиційних панелях струм протікає через кожен модуль і з'єднувальні дроти, що може викликати значні втрати енергії через опір. У Half-Cell панелях струм, що проходить через кожну половинчасту комірку менший, що мінімізує втрати.

Монокристалічні сонячні панелі Topcon - технологія та переваги використання

Монокристалічні сонячні панелі Topcon - технологія та переваги використання

Сонячні батареї Topcon - вдосконалена версія традиційних монокристалічних панелей.

Технологію побудовано на використанні тунельних оксидних пасивованих контактів для створення сонячних елементів. На поверхню сонячного елемента наносять тонкий шар оксиду кремнію (SiO₂). Далі наноситься тонкий шар полікремнію.

Головне поліпшення полягає в зниженні втрат на поверхні сонячного елемента. Тонкий шар оксиду кремнію діє як бар'єр, який запобігає рекомбінації електронів і дірок на поверхні, тим самим збільшуючи кількість носіїв заряду, доступних для генерації електрики.

Поликремнієвий шар, нанесений поверх оксиду, забезпечує низький опір і високу провідність, що покращує загальну продуктивність сонячного елемента.

Покращена пасивація і знижена рекомбінація носіїв заряду сприяють збільшенню ККД монокристалічної сонячної панелі.

Різні типи сонячних панелей, де рекомендується застосовувати?

Різні типи сонячних панелей, де рекомендується застосовувати?

Монокристалічні сонячні панелі

Ідеальні для встановлення на дахах житлових будинків завдяки високій ефективності та компактності.

Дуже добре підходять для умов з обмеженим простором, де потрібна максимальна потужність на одиницю площі.

Полікристалічні сонячні панелі

Використовуються на великих площах, де простір не обмежений, а важлива економічна ефективність.

Хороший вибір для об'єктів з обмеженим бюджетом.

Двосторонні монокристалічні сонячні панелі (Bi-facial)

Вигідне рішення для великих сонячних електростанцій, особливо на майданчиках з гарною відбивною поверхнею, наприклад, пісок, вода або світлий бетон.

Підходять для міських умов, де можливе відбиття сонячного світла від навколишніх будівель і поверхонь.

Прозорі сонячні модулі ефективні в регіонах зі змінною хмарністю і частковим затіненням.

Half-Cell панелі

Встановлюють на дахах житлових і комерційних будівель з частковим затіненням.

Добре підходять для міських умов зі змінним освітленням і обмеженим простором.

Панелі Topcon

Підходять для встановлення на дахах преміальних житлових і комерційних будівель, де потрібна максимальна продуктивність.

Завдяки поліпшеній продуктивності за низького освітлення фотомодулі Topcon будуть ефективні в регіонах із мінливою погодою.

Вибір типу сонячних панелей залежить від конкретних умов і вимог проєкту. Безкоштовна консультація фахівців компанії LogicPower допоможе вам вибрати технології, які дадуть змогу збільшити ефективність і економічність сонячних систем.

Читайте також:
7

Стаття

Сучасні технології виробництва сонячних панелей: тренди 2024 року

На тлі енергетичної кризи та глобальних зусиль зі зниження вуглецевого сліду перехід на поновлювані джерела енергії стає стратегічним завданням для всього цивілізованого світу. Новітні розробки в галузі виготовлення сонячних панелей спрямовані на збільшення ефективності, зниження витрат і поліпшення екологічних характеристик фотомодулів.

Innovatsiyne-rishennya-dlya-zakhystu-sonyachnykh-paneley-vid-hradu

Новини

Інноваційне рішення для захисту сонячних панелей від граду

Новий спосіб укладання значно збільшує ступінь захисту фотомодулів від несприятливих погодних умов.

Floating solar power plant in Paris

Новини

Новий крок до сталої енергетики: у Парижі було встановлено найбільшу у світі плавучу сонячну електростанцію

На берегах Сени працювала найбільша у світі плавуча та мобільна сонячна електростанція потужністю 78 кВт.