Огляд

Моно та полікристалічні сонячні панелі: в чому різниця?

Mono and polycrystalline solar panels what is the difference

Який тип сонячних панелей ефективніший для домашньої електростанції?

Сонячні фотомодулі виготовляють з кристалів кремнію. Існує дві основні технології виготовлення сонячних панелей: полікристалічна і монокристалічна.

Тепер полікристалічнісонячні панелі  займають близько 60% ринку, монокристалічні - близько 30%. Чим ці дві технології відрізняються один від одного і який тип панелей краще вибрати для домашньої сонячної електростанції, розбираємося в цьому блозі разом з фахівцями ТМ LogicPower.

Полікристалічні фотоелементи виготовляють з безлічі кристалів кремнію, які виходять шляхом заливання розпеченого кремнію в спеціальні форми. Потім, заготовину доводять до повного охолодження і розрізають на прямокутні злитки. Таким чином, формуються дрібні різноспрямовані кристали на які наносяться електроди та антивідзеркалюючи покриття.

Поликристаллические фотоэлементы

Монокристалічні фотомодулі виробляють з одного кристала чистого кремнію. Технологія була розроблена на початку 50-х років XX століття. Для формування злитка використовується метод Чохральського, коли кристали вирощуються з розплаву. Для «затравки» використовують невеликий кристал чистого кремнію.

Монокристаллические фотомодули

Різниця між монокристалічними та полікристалічними сонячними панелями:

  1. Структура і зовнішній вигляд.  Полікристалічні панелі мають строго квадратну або прямокутну форму, у монокристалічних панелей - закруглені кути. Це пов'язано з технологією виробництва, описаної вище. Монокристали мають однорідну структуру і колір. Полікристали містять деяку кількість домішок, отже, структура у них не однорідна, а колір може переливатися кількома відтінками.

  2. Ефективність перетворення сонячної енергії та продуктивність. Монокристалічні фотомодулі мають продуктивність на 15-20% вище, ніж у полікристалічних. ККД полікристалічних панелей від 12 до 22%, а у монокристалічних - від 18 до 40% (в залежності від моделі).

  3. Вартість. Виробництво монокристала кремнію для сонячних фотоелементів є тривалим і дорогим, тому вартість таких панелей досить висока. Полікристалічні фотомодулі обійдуться Вам в 2-3 рази дешевше.

Яку сонячну панель вибрати для домашньої сонячної електростанції?

Какую солнечную панель выбрать

Головні критерії вибору фотомодулів для домашньої сонячної електростанції це :

  • потужність ,
  • напруга.

Обидва варіанти не залежать від типу фотоелементів. Сьогодні Ви можете купити сонячні панелі для приватного домогосподарства, як полікристалічні, так і монокристалічні, які будуть мати аналогічні технічні характеристики.

Остаточний вибір завжди залишається за покупцем. Наприклад, якщо Ви обмежені по площі та хочете отримати від СЕС максимально ефективний результат - зупиніться на монокристалічних фотомодуля, тому що вони менше за розміром, ніж аналогічні полікристалічні батареї.

Крім того, орієнтуватися потрібно на кліматичні умови місцевості і кількість сонячних днів в році. Чим менше сонця в місті або селищі, де Ви живете, тим вигідніше придбати монокристалічні фотоелементи для СЕС.

Читайте також:
14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?