Стаття

Джерела безперебійного живлення для котлів опалення: ТОП5 питань користувачів

Uninterruptible power supplies for heating boilers TOP user questions

Нарешті Ви вирішили встановити вдома котел опалення. Вибрали найкращу та економічну модель. Радієте, що в будинку буде тепло і затишно. Ви більше не залежите від недосконалої системи подачі центрального опалення.

Залишилося ще позбутися від недосконалості системи подачі електроенергії із загальної мережі. Питання безперебійного електроживлення котлів та іншого електрообладнання - це «головний біль» власників приватних будинків і квартир.

На жаль, часті відключення електроенергії, в будь-який проміжок часу та незрозуміло на який термін, стали ледь не нормою для українських міст, сіл і селищ.

Якщо в літній період часті відключення світла ще можна якось пережити, то взимку, коли ви опалюєте будинок за допомогою котла опалення, припинення подачі живлення може виявитися критичним. Джерела безперебійного живлення дозволять вашій системі опалення працювати у автономному режимі протягом довгого часу (до 80 годин). Важливо правильно підібрати ДБЖ.

У цій статті технічні експерти LogicPower дадуть відповідь на самі часті питання, які ставлять користувачі при виборі джерела безперебійного живлення для котлів опалення.

ДБЖ або генератор?

Источники бесперебойного питания для котлов отоплени

Обидва рішення мають свої переваги та недоліки. На практиці встановлено, що джерело безперебійного живлення (ДБЖ) або, як його заведено називати інвертор для котла, є більш раціональним рішенням для системи автономного опалення, ніж генератор.

  • Якщо ви все ж вирішили придбати генератор, подумайте, що відбудеться, якщо електроенергію відключать, коли вас не буде вдома? Як перевести систему опалення в режим автономного живлення? Вам знадобитися генератор з системою автозапуску, вартість якого в кілька разів вище, ніж у комплекту для резервного живлення.
  • Світло можуть відключити ненадовго, наприклад, на годину або на пів години. Скільки часу вам знадобиться, щоб дістати генератор, залити бензин, увімкнути та інше. ДБЖ перемикається в режим резервного живлення автоматично (швидкість перемикання складає долі секунди)
  • Вихідна напруга інвертора (чиста синусоїда) набагато якісніше, ніж у генераторів.

Чи підійде для газового котла стандартний UPS від комп'ютера?

Источники бесперебойного питания для котлов отоплени

Ні і якому разі. Навіть найпотужніший лінійно-інтерактивний ДБЖ, який використовують для резервного живлення комп'ютерів не можна підключати до котла опалення.

  • Час резервної роботи комп'ютерних UPS - від 2 до 15 хвилин. Інвертори для котлів опалення можуть працювати в автономному режимі від 2 до 80 годин.
  • Форма вихідної напруги джерела безперебійного живлення - важливий фактор роботи котла опалення, помп та іншого опалювального обладнання. Для системи автономного опалення важливо вибрати ДБЖ з чистою синусоїдою, яка зводить нанівець різкі перепади напруги й зміни частоти вихідного сигналу. Апроксимована синусоїда (форма вихідної напруги лінійно-інтерактивних UPS) не розрахована на роботу з потужними асинхронними двигунами, вбудованими циркуляційними помпами тощо. Електроніка автономної системи опалення може розпізнати нечіткі стрибання вихідної напруги, як помилку і почне давати аварійний сигнал.
  • Джерело безперебійного живлення для котлів опалення повинен витримувати високі пускові струми, на які не розраховані комп'ютерні UPS
  • Акумуляторні батареї. Для резервного живлення котлів опалення використовують ДБЖ із зовнішнім акумулятором. Комп'ютерні UPS обладнані вбудованою АКБ.

Як розрахувати потужність і час автономної роботи ДБЖ для котлів опалення?

Формула розрахунку потужності інвертора дуже проста. Візьміть суму потужностей всіх електроприладів, які будуть підключені до ДБЖ (дані можна взяти в паспорті, в інструкції по експлуатації або на корпусі виробу) і помножте її на два. Якщо в системі передбачено глибинну помпу, суму потужностей необхідно помножити на три.

Якщо ви хочете додатково під'єднати до ДБЖ будь-які побутові або освітлювальні прилади, то вам необхідно підсумовувати їх потужність з потужностями котельного обладнання.

Час автономної роботи залежить від місткості та кількості акумуляторів.

Чи підійдуть автомобільні акумулятори для джерела безперебійного живлення?

Источники бесперебойного питания для котлов отоплени

Деякі споживачі   використовують для ДБЖ автомобільні акумулятори. Це дуже небезпечно. Акумуляторні батареї, які використовуються в автомобілях, легко спалахують і можуть вибухнути. Вони розраховані на стартерні пускові струми та не витримують великої кількості циклів заряду-розряду і виділяють велику кількість шкідливих випарів.

Для інверторів котлів опалення необхідно використовувати акумуляторні батареї, виготовлені за технологією AGM,  AGM (мультигель) або GEL

Як підібрати сумісні інвертор і акумуляторну батарею для ДБЖ?

Купити комплект для резервного живлення котлів опалення від ТМ LogicPower

У комплект входить джерело безперебійного живлення з правильною синусоїдою потужністю 700 або 350 Ватт і акумуляторна батарея AGM (гель) місткістю 100 або 65 А / годин.

Інвертор обладнано функцією стабілізації напруги (на вході - 140-275V, на виході - 220V ± 10%).

Мікропроцесорне управління автоматично регулює струм заряду підключається акумуляторної батареї.

Ресурс комплекту - 1200 циклів заряду - розряду АКБ.

Зверніть увагу, що покупка комплекту обійдеться вам на 15-20% дешевше вартості інвертора та акумулятора, якщо купувати їх окремо.

Перед тим, як вибрати ДБЖ для опалювального котла обов'язково проконсультуйтеся зі спеціалістами, які допоможуть вам раціонально підібрати обладнання для вашої системи.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?