Стаття

Акумулятор для автомобіля з пробігом: переваги заміни кислотних на літієві

Banner-Blog 06.08

Останнім часом багато говорять та пишуть про переваги літієвих акумуляторних батарей. Багато хто вважає, що застосування даної технології - це справжня революція на ринку автомобілебудування. Навіть Нобелівська Премія з хімії в 2019 році була присуджена за розвиток літій-іонних батарей. Її лауреатами стали: Джон Гуденаф - професор Техаського університету в Остіні, Стенлі Уіттінгем з Бінгемтонского університету в Нью-Йорку та Акіра Йошино з Університету Мейх'ю в Японії.

Практично всі світові концерни пов"язують розвиток автомобільної промисловості з літій-залізно-фосфатними (LiFePO4) батареями. Сам Ілон Маск домовляється з виробниками про встановлення цих акумуляторів на Tesla.

LiFePO4) батарея

Для сучасних автомобілів життєво необхідно мати якісний акумулятор. Електронні цифрові блоки у більшості машин включаються перед запуском двигуна, і до початку роботи стартера встигають провести миттєвий моніторинг стану різних систем і датчиків. В процесі роботи двигуна електронні компоненти автомобіля вимагають стабільного живлення в бортовій мережі, а після глушіння мотора електронні компоненти продовжують працювати ще деякий час, завершуючи процеси збереження адаптивної інформації. 

Вважається, що літієві акумулятори підходять для нових дорогих електричних та гібридних автомобілів. Насправді якщо у вас старенький, але надійний автомобіль з пробігом, варто задуматися про заміну звичайної кислотної АКБ на LiFePO4.

Перше, що зупиняє власників авто з пробігом - висока вартість літієвих акумуляторів у порівнянні з акумуляторами AGM і GEL, не кажучи вже про звичайні автомобільні батареї, що потребують обслуговування. Виходить, що, на перший погляд, покупка літієвого акумулятора для авто з пробігом - це марна трата грошей. Ми, також як і ви, проти марнотратства, тому пропонуємо замислитися та ретельно зважити усі «за» та «проти».

Термін служби звичайного кислотного акумулятора, в середньому, становить 2 - 3 роки. Батарея LiFePO4 розрахована, як мінімум, на 10 років роботи. Отже, ви можете, один раз витративши гроші на дорогий літієвий акумулятор, спокійно їздити з ним 10 та більше років, або змінити за цей час 3 або 5 батарей, витрачаючи кожен раз дорогоцінний час на пошуки нового АКБ та кошти зі свого бюджету.

Термін служби

Літієві батареї – можна ремонтувати, бо конструктивно вони складаються з деякої кількості елементів (банок). Погодьтеся набагато дешевше і простіше замінити один елемент акумулятора, ніж купувати нову батарею.

Час заряду акумулятора LiFePO4 - до 3-х годин. Для повної зарядки свинцево-кислотного акумулятора місткістю 50 Ампер / годин необхідно 10-12 годин їзди на автомобілі. Крім того, літій-залізно-фосфатний акумулятор повільніше втрачає місткість та розряджається не так швидко, як його свинцево-кислотні аналоги.

Час заряду

Рівень саморозряду у LiFePO4 при кімнатній температурі не перевищує 3% (від заявленої місткості) в місяць. Отже, якщо ви не користувалися автомобілем 3-4 місяці, літієвий акумулятор перед виїздом не потрібно заряджати. Свинцево-кислотні акумулятори потребують планової підзарядки кожні 3-6 місяців, LiFePO4 - працюють стабільно і не потребують додаткового обслуговування.

Максимальний пусковий струм роботи літій-залізно-фосфатних акумуляторів має високе значення (240 – 300А), достатню для пуску двигуна будь-якого автомобіля.

Акумуляторні батареї LiFePO4 не бояться низьких температур. Діапазон робочих температур від -20 до +60 градусів Цельсія. При практичному використанні встановлено, що в холодну погоду з даними акумуляторами не виникає проблем.

Легка вага і компактні розміри. Літієва акумуляторна батарея (LiFePO4) місткістю 50Аh важить - 5,5 кг, місткістю 90Аh - 9 кг.

Легка вага і компактні розміри

Безпека у використанні. Експлуатувати LiFePO4 акумулятор можна з будь-якого положення, тому що його конструкція абсолютно герметична. Акумуляторна батарея не виділяє шкідливих випарів. Крім того, літій-залізно-фосфатні АКБ повністю пожежобезпечні.

Отримати консультацію по встановленню літієвого акумулятора на ваш автомобіль можна за телефоном: 0(800) 201-817

Ми рекомендуємо

Читайте також:
Banner-Blog 06.08

Стаття

Акумулятор для автомобіля з пробігом: переваги заміни кислотних на літієві

Останнім часом багато говорять і пишуть про переваги літієвих акумуляторних батарей.

14e7998f-0fe1-49f9-b440-40fec2337d1b

Стаття

Сонячна електростанція в кредит

Рефінансування інвестицій для малого та середнього бізнесу в Україні

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?