Новини

Універсальний літієвий аккумулятор: АКБ нового покоління

New generation universal lithium battery

Якщо зазирнути в історію, електричний двигун було винайдено раніше ніж двигун внутрішнього згоряння. Електрична тяга вигідніша за паливну, крім того, електродвигуни найменш шкідливі для навколишнього середовища. Чому ж двигун внутрішнього згоряння надовго витіснив електродвигуни у виробництві транспортних засобів та інших промислових агрегатів? Причин кілька: малий запас ходу електромоторів, велика вага, складність зарядження батарей та інше.

Сучасні технології дозволили створити абсолютно новий тип універсальних літієвих акумуляторних батарей, які є енергомісткими та швидко заряджаються. 

Літієві акумулятори відомі нам, головним чином, як батареї для ноутбуків і мобільних телефонів, проте, мало хто знає, що дані АКБ широко застосовують в автомобілебудуванні, в системах накопичення енергії (джерела безперебійного живлення), альтернативної енергетики та інших сферах виготовлення електронної техніки.

Универсальная литиевая аккумуляторная батарея собирается из определенного количества элементов, покрытых пленкой ПВХ, и имеет форму параллелепипеда.  По желанию заказчика аккумулятору можно придать другую форму. Например, тонкая и длинная АКБ, аккумулятор в виде куба, треугольника, трапеции или цилиндра, главное, чтобы в форму заданных размеров поместилось то количество элементов, которое необходимо для набора требуемой емкости аккумуляторной батареи.

У корпус літієвого акумулятора монтують плату управління BMS (BatteryManagementSystem) останнього покоління, яка, балансує напруги заряду, кожного елемента батареї, оберігає АКБ від короткого замикання, високих струмів, перезарядження та надмірного розряду кожного елемента батареї.

Переваги універсальних літієвих акумуляторних батарей:

  • Прості в експлуатації - не вимагають обслуговчого персоналу і спеціального приміщення для підзарядки або огляду з метою додавання робочої рідини (електроліту), видалення шламу;
  • Швидко заряджаються - для відновлення рівня заряду знадобиться не більше 2-х годин. Заряджаються від звичайної розетки 220V за допомогою спеціального зарядного пристрою.
  • Безпека у використанні - відсутність шкідливих викидів у навколишнє середовище під час використання та утилізації;
  • Стабільна робота в різних умовах експлуатації - відсутність раптового падіння напруги, а також можливість застосування в широкому діапазоні температур навколишнього середовища;
  • Довговічність - універсальні літієві АКБ витримують величезну кількість циклів. Термін служби, в залежності від моделі та типу елементів - до 20 років.

Типи елементів для універсальних літієвих акумуляторів:

  • Lifepo4 - літій залізно фосфатні акумуляторні батареї створюються на основі нанофосфатной технології. В електроді таких батарей використовують мінерал сімейства олівін, який зустрічається в природному середовищі, він не токсичний, термостійкий і має невисоку вартість видобутку. Основними перевагами Lifepo4 є: довгий цикл життя, високий ККД (до 94%), і швидка зарядка батареї.

  • Lifepo4 - литий железно фосфатные аккумуляторные батареи

  • LTO - літій-тітанатная АКБ відноситься до четвертого (одного з останніх) поколінню літієвих акумуляторів. Переваги: мінімальний внутрішній опір, час заряду - до 10 хвилин, висока зносостійкість, можна використовувати при низьких температурах до -40 ° C, пожежобезпечний, навіть при механічному пошкодженні, термін служби до 20 років.

  • Lifepo4 - литий железно фосфатные аккумуляторные батареи

  • Літій-іонний акумулятор Li-ion. Основою для негативного електрода (-) літій іонних акумуляторних батарей служить вуглецева матриця, яка виготовляється з природного або синтетичного графіту, коксу, сажі та ін. Позитивні електроди виготовляють з літійованних оксидів кобальту або нікелю і з літій-марганцевих шпінелей. Основні переваги - невелика вага, висока енергетична щільність і стійкість до високих струмів заряду розряду.

Lifepo4 - литий железно фосфатные аккумуляторные батареи

Універсальна літієва акумуляторна батарея - зручне та практичне рішення. На сьогодні - це найкращий вибір джерела живлення для електричних мопедів, велосипедів, моторних човнів, джерел безперебійного живлення для побутової та промислової техніки, сонячних електростанцій та іншого обладнання.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
New generation universal lithium battery

Новини

Універсальний літієвий аккумулятор: АКБ нового покоління

Абсолютно новий тип універсальних енергоємних і бистрозаряжающихся літієвих батарей.

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering