Новини

Скільки коштує комп'ютер: купити готовий або зібрати самому?

01 02Oblozhka

Зібрати комп'ютер чи купити готовий?

Коли стає питання про придбання стаціонарного ПК, кожен користувач вирішує для себе: придбати готовий комп'ютер або зібрати його самому. Вирішальним фактором, як правило, стає ціна.

Чи справді, коли мова йде про потужні конфігурації, дешевше зібрати комп'ютер, ніж купити готову (брендову) модель? Розбираймося.

Для початку визначимося з термінами:

Зібраний комп'ютер означає, що кожен компонент ПК вибирається і купується окремо. Потім, все елементи збираються в одну систему безпосередньо користувачем, співробітниками комп'ютерного магазину або іншими залученими фахівцями.

Собранный компьютер

Брендовий комп'ютер являє собою готову систему, що містить, крім системного блоку, клавіатуру, мишу та монітор. Як правило, це готовий до роботи комп'ютер від одного виробника (бренду). Щоб почати роботу, користувачеві досить увімкнути живлення.

Брендовый компьютер

Виробники готових комп'ютерів збирають і тестують свій товар із залученням спеціальних співробітників, яким виплачується зарплата, що природно відбивається на собівартості брендового ПК. Щоб отримувати прибуток, ціна продукції повинна бути вища за вартість її виготовлення. Отже, зібраний комп'ютер за замовчуванням буде коштувати дешевше готового з аналогічними параметрами.

Комп'ютер, зібраний своїми руками або під замовлення, як правило, більш гнучкий по функціоналу і технічним параметрам, оскільки кожен елемент системи підбирається і купується відповідно до цілей і побажань користувача.

З іншого боку, на ринку існує безліч моделей готових персональних комп'ютерів в різних форм-факторах, призначених для конкретного функціонального використання. Наприклад, офісні, ігрові для 3D графіки та ін. У разі необхідності ці моделі можна доопрацювати, однак потрібно враховувати обмеження на використовувані компоненти та бренди, що надає користувачеві мінімальний вибір функціональних можливостей ПК.

Багато виробників, з метою зменшення собівартості готового ПК, оснащують його оригінальними елементами (розробляються конкретно під цей бренд). Такі моделі можна купити за порівняно невеликі гроші, але тоді доведеться обирати між бюджетом і функціоналом.

Насправді придбання персонального комп'ютера можна порівняти з приготуванням вечері. Ви можете придбати продукти у магазині або на рику, і самі приготувати їжу, або замовити вже готову страву в ресторані. Головне, щоб було красиво, якісно, смачно та калорійно виходячи з ваших уподобань.

З чого складається комп'ютер?

  1. Процесор.
  2. Системна плата.
  3. Відеокарта.
  4. Оперативна пам'ять.
  5. Жорсткий диск.
  6. Комп'ютерний корпус і система охолодження

Процесор  – це швидкість роботи вашого комп'ютера, тому не радимо на ньому економити. Найпопулярніші платформи - це процесори від компаній Intel і AMD, які посилено конкурують між собою.

Процессор

Завдяки суперництву двох цих монстрів на ринку можна знайти безліч різних моделей процесорів: від бюджетного AMD Ryzen 3 2200G (100 €) до потужних HEDT з серії Intel Basin Falls Refresh (1200 €). Процесор середнього класу, як, наприклад, AMD Ryzen 9 3900X, можна купити в середньому за 400 - 500 €.

Вибирати системну плату потрібно після того, як ви визначитеся з процесором. Материнська плата повинна бути сумісна з процесором. Якщо встановити в ПК слабку системну плату і потужний процесор, то материнка може згоріти. А якщо взяти потужну сучасну плату, то слабенький процесор просто не розгойдає всіх її можливостей.

Існує кілька основних критеріїв вибору материнської плати:

  • Форм-фактор – або, простими словами, розмір материнської плати. (305×244 мм) MicroATX (244х244) и Mini-ITX (170×170 мм).

  • Сокет – гніздо, куди встановлюється процесор. Природно, що сокети материнської плати та процесора повинні збігатися. Найсучасніші варіанти сокетів: для Intel - 1151,1151-v2, 2066, для AMD - AM4 (як у AB350_GAMING_K4).

  • Chipset – комплект мікросхем (внутрішній контролер), який відповідає за коректне взаємодію всіх компонентів системної плати. Від типу чипсета залежить максимальний обсяг оперативної пам'яті, який можливо буде встановити на ПК.

  • Кількість слотів пам'яті, інтерфейсних роз'ємів тощо.

Середня вартість материнських плат ASUS, GIGABYTE або MSI від 40 до 200 €.

Відеокарта, як додатковий дискретний пристрій, використовується для обробки фото та відеоматеріалів, роботи з графічними програмами, а також для запуску сучасних ігор.

Видеокарта

Якщо ви придбали процесор без вбудованого відеоядра, вам обов'язково потрібно буде встановити окреме GPU.

Графічне ядро, вбудоване в процесор, не має високої продуктивності. Однак, якщо вам потрібен офісний або домашній ПК для роботи з текстовими редакторами, соціальними мережами, інтернетом, аматорськими фоторедакторами та ін., можна обійтися без відеокарти. Вартість відеокарти, в залежності від її можливостей - від 50 до 1000 €.

Оперативна пам'ять та жорсткий диск основні компоненти для постійного або тимчасового зберігання файлів вашого комп'ютера.

жесткий диск

Перед вибором оперативки, оцініть максимальний обсяг пам'яті, який підтримує ваша материнська плата.

  • Crucial;
  • Corsair — оверклокерські аналоги GeIL, Team, G.Skill, Kingston HyperX;
  • Goodram;
  • Samsung Original и Hynix Original;
  • Transcend или AMD;
  • Hynix/Kingston/Samsung.

Оперативна пам'ять форматуDDR4 в середньому буде коштувати близько 70 €.

На ринку зустрічається три основних типи жорстких дисків:

  1. SSD — ідеальний варіант для установки операційної системи, швидкість роботи збільшиться в 3-10 разів (від 30 €).

  2. Класичний HDD. Дані зберігаються на обертових під час роботи магнітних дисках. Розмір 3,5 дюйми - стандартний фом-фактор для ПК (від 35 €).

  3. SHDD — відрізняються від HDD наявністю додаткового буфера mini-SSD (від 35 €).

Комп'ютерні корпуси від ТМ LogicPower з блоком живлення 350, 400, 420, 450 или 500 Вт  - це не проста металева коробка для системного блоку.

Компьютерные корпуса от ТМ LogicPower с блоком питания

Комп'ютерний корпус, повинен забезпечити жорстку фіксацію і необхідне охолодження для всіх складників системи. Крім того, корпус для ПК LogicPower зручно впишеться в ергономіку простору вашого будинку, офісу або виробничого приміщення.

Читайте також:
banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering