Стаття

Чи залишиться сонячна енергія доступною?

Will solar energy remain affordable

Зміни в «Закон України про альтернативні джерела енергії», прийняті 25 квітня 2019 року Верховною Радою України, викликали серйозні побоювання, як у власників сонячних електростанцій, так і у тих, хто хоч раз замислювався, щоб їх встановити.

У соціальних мережах поширюються тривожні коментарі про те, що з 2020 року джерела альтернативної енергії потужністю до 30 кВт в Україні будуть заборонено. У ЗМІ з'явилася серія статей з роз'ясненнями, що заборона поширюється на сонячні електростанції, встановлені на землі.

Чого чекати українцям від нового Закону? Спеціально для наших читачів розбиралися юристи та технічний персонал LogicPower.

Закон №8449-д, прийнятий депутатами Верховної Ради, ще не вступив в дію. Його повинні підписати Спікер Парламенту та Президент. (Джерело)

На думку наших експертів, в новому Законі прописані кілька прогресивних положень, які можуть сприяти розвитку великих, середніх і малих форм генерації альтернативної енергії в Україні.

З іншого боку, автори поправок спробували одним нормативним актом врегулювати велику і малу генерацію, що є однією з ключових помилок.

Внесені зміни, які стосуються джерел альтернативної енергії потужністю понад 1 МВт  (для сонячних електростанцій) та більш як 5 МВт (для вітряних), мають на увазі обов'язкову участь виробників у аукціонах.

Перший (пілотний) аукціон планують провести до 31 грудня 2019 років через систему електронних закупівель ProZorro. Переможець торгів отримає гарантований тариф на відпуск електроенергії терміном на 20 років.

Як стверджують автори Закону №8449-д, подібна система аукціонів дозволить знизити вартість «чистої» електроенергії для кінцевого споживача, а також надати інвесторам і фінансовим установам гарантії для реалізації проєктів розвитку альтернативної енергетики в Україні.

Участь дрібних виробників альтернативної енергії в аукціонах Законом не заборонено. Для власників сонячних електростанцій потужністю  менш як 1 МВт ця норма не є обов'язковою.

Що стосується малої генерації, на сьогодні «зелений тариф» для "домашніх" СЕС (їх потужність - до 30 кВт, розміщення - без обмежень) становить 18 євроцентів. З наступного року він знизиться на 10%.

За офіційними даними на 01.04.2019 в Україні налічується близько 8850 приватних (домашніх) електростанцій. За перший квартал 2019 року було введено в експлуатацію 1400 СЕС потужністю до 30 кВт. Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2018 роки (543 нових СЕС), показник збільшився в 2.6 рази.

зелений тариф для домашніх СЕС

Темпи зростання будівництва сонячних електростанцій в Україні прокоментував провідний інженер, співробітник Інституту відновлюваної енергетики НАН України Мухуб Бенменні:

"Якщо брати 5 років тому, то собівартість 1 кВт потужності сонячної станції становила близько 4 тисяч доларів. Зараз це обходиться в 600-800 доларів. Такий спад цін пояснюється тим, що технології розвиваються, а конкуренція в виробничому напрямку зростає" (джерело)

динаміка вартості сонечних панелей

Сонячні панелі складають 50% вартості всієї електростанції. На графіку видно як істотно зменшилась їх вартість. 

У новому Законі збільшено максимальну потужність для домашніх (міні) електростанцій з 30 кВт до 50 кВт.   Норма, яка розширює можливості додаткового доходу для приватних домогосподарств, оскільки, попри стрімке зростання, ринок малої генерації альтернативної електроенергії в Україні становить всього 0,1% від загальної кількості приватних домогосподарств в Україні (близько 6.5 мільйонів).

Спірним моментом, нового Закону стало обов'язкова умова отримання "зеленого" тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт - фотомодулі повинні бути встановлені на дахах (фасадах) будівель або інших капітальних спорудах.

Як показує практика, на даху середньостатистичного приватного будинку може поміститися певну кількість сонячних батарей, які зможуть забезпечити СЕС потужністю не більше 10-15 кВт. Якщо новий Закон буде підписано і набуде чинності, для встановлення додаткових фотомодулів необхідно буде побудувати капітальну будівлю, а це досить витратний процес, якщо вважати оформлення дозвільних документів, будівельні роботи та введення в експлуатацію господарських будівель.

Озираючись на політичну ситуацію в країні, можна припустити, що даний документ буде відправлено на безвік. У будь-якому випадку, правове регулювання джерел малої генерації альтернативної електроенергії в Україні потребує ретельного доопрацювання, як законодавчих, так і підзаконних актів. Ми сподіваємося, що найближчим часом буде вироблений простий і зрозумілий механізм установки домашніх сонячних електростанцій і використання «зеленого тарифу».

 

Робимо підсумки:

Якщо Ваша мета - економити на оплаті рахунків за електроенергію за допомогою домашніх сонячних електростанцій, при цьому, не плануєте користуватися «зеленим тарифом» - ніхто не може заборонити вам встановлювати сонячні батареї там, де ви вважаєте за потрібне.

Якщо Ви плануєте заробляти на виробництві електроенергії, у вас є, як мінімум, 2 варіанти:

  • Задуматися про будівництво додаткових споруд для господарських потреб і встановлення сонячних панелей;
  • Стати юридичною особою - виробником сонячної енергії й встановити на своїй ділянці (якщо дозволяє цільове використання землі) сонячну електростанцію потужністю понад 50 кВт

Технічний прогрес не стоїть на місці. У порівнянні з 2015 роком, ККД сонячних фотомодулів збільшилася з 16 до 25%.

Виробники сонячних батарей розробляють і використовують інноваційні технології виготовлення обладнання. Впевнені, що з часом на дахах (фасадах) будинків можна буде розміщувати панелі, що генерують 20,30 і навіть 50 кВт.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
Will solar energy remain affordable

Стаття

Чи залишиться сонячна енергія доступною?

Чим загрожує українцям новий Закон?

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering