Стаття

Як правильно заряджати акумулятор?

Banner-Blog-Article2 (1)

Значення правильної зарядки акумулятора

Тривалість терміну служби акумуляторної батареї, а також коректність її роботи залежить від того, наскільки якісно вона заряджається. Дана умова поширюється на всі акумулятори без виключення.

Проте, далеко не всі користувачі знають, як здійснювати коректний заряд акумуляторів. У представленому матеріалі будуть розглянуті основні рекомендації щодо зарядження акумуляторної батареї: як це правильно робити та скільки повинна тривати зарядка АКБ.

Основні рекомендації щодо заряджання акумулятора

Зараз сучасний ринок може запропонувати вітчизняному покупцеві максимально широкий вибір акумуляторів, що розрізняються не тільки характеристиками, але й особливостями зарядки. Хотілося б зауважити, що існують кілька загальних правил правильної зарядки пристроїв, які можуть бути застосовані до найбільш поширених і часто використовуваних споживачами побутових акумуляторів (герметичні свинцево-кислотні АКБ необслуговуваного типу, AGM акумулятори).

Відзначимо, що представлені нижче правила також актуальні для АКБ, що потребують обслуговування (стартерні, для авто), хоча процес зарядки таких пристроїв характеризується деякими особливостями.

Існує думка, що акумулятори для максимальної тривалості експлуатації необхідно періодично повністю розряджати перед здійсненням зарядки. Це невірно.

Для коректності експлуатації якісної продукції (АКБ LogicPower) оптимальним стане режим постійної підзарядки (буферний заряд), мається на увазі відсутність повної розрядки пристрою. А також режим циклічного заряду акумулятора.

Найбільш яскравий приклад буферного заряду акумулятора — це джерело безперебійного живлення  (ДБЖ / UPS). У цьому пристрої АКБ практично весь час знаходиться в режимі заряду, для того, щоб у разі виникнення критичної ситуації (відсутність електрики у загальній мережі) віддати енергію. Як тільки електрозабезпечення поновлюється, акумулятор пристрою автоматично входить в режим підзарядки. Відзначимо, що такий режим є найбільш щадним для акумуляторів.

Як приклад застосування циклічного режиму заряду акумуляторних батарей, можна взяти дитячий електромобіль або ж системи автономного електроживлення із застосуванням альтернативних джерел енергії. У таких пристроях або системах, як правило, акумуляторні батареї розряджаються, а потім і заряджаються в міру експлуатації. Кількість таких циклів заряду / розряду позначається на самому акумуляторі та заявляється виробником. На сьогодні одним з оптимальних рішень єакумуляторні батареї LogicPower, що забезпечують достатню кількість циклів на 100% глибокого заряду.

Тривалість зарядки АКБ: що маємо враховувати?

Тривалість зарядження акумуляторної батареї безпосередньо залежить від того наскільки пристрій розряджено. По-перше, здійснюється швидка зарядка (бустерна), але в міру зарядженості, споживані показники струму знижуються, доходячи до мінімальних значень при досягненні повного заряду АКБ.

Основний показник повної зарядженості батареї - це падіння струму, який приймає акумулятор. Зарядка повністю розрядженого акумулятора в буферному режимі зазвичай в 3-4 рази довше, ніж в циклічному.

Температурні показники навколишнього середовища при здійсненні заряду акумуляторних батарей повинні складати близько 20-25 градусів. При меншій температурі заряд повинен виконуватися більш тривалий проміжок часу. Звертаємо увагу на те, що при нульовій температурі зарядка АКБ вкрай небажана.

Також існують і індивідуальні правила, які слід врахувати при обслуговуванні та зарядці тих чи інших акумуляторів, з якими користувач може ознайомитися в інструкції, яка поставляється разом з АКБ.

Ми рекомендуємо

Закінчується
Зарядний пристрій для АКБ LP AC-019 12V 8A
Читайте також:
Banner-Blog-Article2 (1)

Стаття

Як правильно заряджати акумулятор?

Термін служби і коректність роботи АКБ залежить від правильності заряду пристрою.

banner

Стаття

Блекаут на Старокінному

Як встановлення сонячних панелей перетворює проблеми на можливості?

banner

Новини

Сонячні електростанції в Україні

Вигоди від впровадження механізмів Net Billing та Net Metering